Tuinaanleg door Bjorn Heuzel - Van ontwerp tot realisatie

Het aanleggen van een tuin hangt van veel aspecten ter plaatse af. Ook bij het tuinontwerp zelf, hoort de tuinarchitect rekening te houden met tal van factoren. Wat mag en kan er in de nieuwe tuin! Zijn er kinderen die spelen of is een grote variatie aan planten en struiken de belangrijkste aanleiding om de inrichting te concretiseren. Wie weet, krijgt zelfs een moestuin de voorkeur.  Die keuzes worden ook gekoppeld aan het soort ondergrond of aan de mogelijkheid om met sproeisystemen te werken. Een lange termijn visie hoort hier eveneens bij en vooral een gericht keuze van de beplanting en begroeiiing.

Een mooie tuin maakt je huis aantrekkelijker. Een goed doordacht ontwerp is dus geen overbodige zaak.

Dit ontwerp is afhankelijk van de beschikbare oppervlakte en de keuzes die je maakt in verband met bomen, struiken, planten en bloemen.

  • Is er een parkeerplaats nodig?
  • Welke bestrating wil je?

Wij kunnen je helpen bij het opmaken van dit ontwerp en door onze ervaring kunnen wij goede tips geven.

Wij zorgen voor de uitvoering. Het is heel belangrijk dat de grond voldoende voorbereid wordt op de aanleg voor de beplanting en de bestrating. Ook de toegankelijkheid en de bescherming tegen inkijk zijn grote aandachtspunten.

Welke beplanting moet je kiezen?

Bescherming tegen inkijk kan gebeuren door het planten van een haag, leibomen of het plaatsen van een afsluiting.  Voor het kiezen van de beplanting is de oriëntatie van de tuin belangrijk. Is het een schaduwrijke plaats of niet? Ook over de bestemming en de indeling van de tuin moet goed nagedacht worden : speeltuin of niet, moestuin of niet, vijver of niet.

Let ook op de verhoudingen en kleuren die bij elkaar passen. Zo creeër je een harmonieuze omgeving in je tuin.

Hoe gaan we concreet te werk?

  • Eerst wordt de tuin opgemeten om de uiteindelijke structuur vast te leggen.
  • Voor het renoveren van een bestaande tuin worden de oude onderdelen eerst verwijderd.
  • Er wordt vruchtbare grond aangebracht om de beplanting in de best mogelijk omstandigheden te laten groeien.

Een tuin aanleggen doe je het best in de lente of de herfst. In de lente zijn de dagen al langer, maar onkruid groeit dan wel sneller. In de herfst is dit minder het geval, maar vroege vorst kan hier wel een spelbreker zijn.