Snoeien van bomen, hagen en struiken

Afhankelijk van de soort boom of haag verschilt de periode waarin het best gesnoeid kan worden.

  • Het snoeien van knotbomen (wilg, populier, eik, els) gebeurt het best van november tot februari en dit √©√©nmaal om de vijf jaar.
  • Leibomen (linde, plataan, neuk kastanje) kunnen jaarlijks gesnoeid worden tot in maart.
  • Fruitbomen kunnen ook jaarlijks gesnoeid worden van november tot en met maart.
  • Bomen zoals esdoorn, berk en notelaar mogen niet in de winter gesnoeid worden omdat ze anders gaan bloeden en veel sap verliezen. Beter is om deze te snoeien als ze volledig in blad staan van juni tot en met oktober.

Lichte onderhoudssnoei of zomersnoei doe je best tussen juni en september zodat er overal voldoende licht in de boom komt.

Rozen snoeien

De eerste snoei doen we eind maart als de hevigste nachtvorst verdwenen is. Anders kunnen ziektes optreden of de plant kan beschadigd worden. Het doel is dat de plant begint te groeien vanuit de basis en dat de plant verjongt.

Bloemen die uitgebloeid zijn, worden beter weggenomen. Zo kan de plant nieuwe bloemen vormen. Dit gebeurt meestal in de zomer.

In het najaar worden de rozen winterklaar gemaakt. Ze worden gesnoeid tot een halve meter boven de grond. Zo blijven de sterkste stelen staan en zijn ze beter bestand tegen wind en vorst.

Buxus snoeien

Een buxus moet minstens tweemaal per jaar gesnoeid worden. Een eerste maal in juni als de langste takjes met nieuwe blaadjes langer dan vijf centimeter zijn. De tweede snoeibeurt gebeurt in september om de jonge scheuten de tijd te geven om te verhouten. Anders krijgen ze problemen als er nachtvorst optreedt.

De ideale omstandigheden om een buxus te snoeien is een bewolkte dag. Door het snoeien ontstaan er open wonden waardoor veel vocht verdampt.

Een buxusbol snoei je best drie keer per jaar in mei, juli en september om zijn strakke vorm te behouden.